Doel leerlingenraad
De leerlingenraad is een onderdeel de Vreedzame school. Het doel van een leerlingenraad is om leerlingen actief te betrekken bij de organisatie en de uitvoering van ons onderwijs en te weten wat er leeft onder de leerlingen om hier actief op in te kunnen spelen. Zij praten en denken mee over zaken als omgaan met pestgedrag, orde en netheid in de school, feesten zoals Sinterklaas, Kerst, Pasen, nieuwe lesmethoden, schoolreisjes en schoolpleininrichting. Ook eigen initiatieven worden besproken en aan de directie voorgelegd. Zij vertegenwoordigen alle leerlingen en proberen zo goed mogelijk tegemoet te komen aan datgene wat onze leerlingen willen. Zo leren zij omgaan met het democratisch proces.
Wat is een leerlingenraadsvergadering?
Een leerlingenraadsvergadering is een bijeenkomst van 6 actief betrokken leerlingen uit de groepen 6,7 en 8. Bij deze vergadering is de directeur altijd aanwezig. De vergadering duurt ongeveer 45 minuten. Deze wordt geleid door 2 voorzitters en de agenda en de notulen worden verzorgd door 2 secretarissen. Er wordt op een respectvolle wijze met elkaar overlegd, gediscussieerd en actief naar elkaar geluisterd om vervolgens aan de hand van meningen en feiten besluiten en acties te komen.
Kwaliteiten van leerlingen in een leerlingenraad
Zij staan open voor de mening van een ander en hebben een eigen mening. Kunnen op een respectvolle wijze overleggen en discussiëren. Komen op voor de belangen van anderen en zichzelf. Vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt. Zij voelen zich verantwoordelijk voor een veilige en fijne sfeer op onze school. Zijn creatief en hebben goede ideeën.
Inrichting en taken van de leerlingenraad
Uit de groepen 6,7 en 8 vertegenwoordigen 2 leden de leerlingenraad, met zo mogelijk een evenwichtige verdeling tussen jongens en meisjes. De leerlingenraad zorgt voor het verzamelen van agendapunten vanuit alle groepen. De 2 voorzitters bereiden de vergadering gezamenlijk voor. De 2 secretarissen zorgen voor de agenda en het verslag. De directeur is bij iedere vergadering aanwezig en draagt ook agendapunten aan. De leerlingenraad zorgt voor terugkoppeling naar de groepen. Het verslag wordt kort gepubliceerd op de nieuwsbrief naar de ouders en op de website.
Frequentie vergadering: 1x per drie weken, op middag van 13.30 -14.15 uur. De directeur heeft een begeleidende, stimulerende en adviserende rol. Indien nodig kan de leerlingenraad overleggen met OV en MR. De leerlingenraad is aanwezig bij de klassenvergaderingen en nemen de actiepunten mee naar de vergadering.
Democratische verkiezingen
De zittingsduur is 3 jaar. Wanneer de leden van groep 8 van school gaan worden er weer twee nieuwe leden uit groep 6 gekozen. De nieuwe leden moeten zich presenteren aan de leerlingenraad en hun klasgenoten en worden democratisch gekozen.
Stemming: als er gestemd moet worden moeten er altijd 4 van de 6 voorstemmen.
De jeugdraad
De jeugdraad is een groep verantwoordelijke leerlingen, democratisch gekozen door de medeleerlingen. Zij denken mee over het beleid op De Twamêster. Zij vergaderen maandelijks met de directeur.